Duurzame onderhoudstips voor je auto: autoraamfolie

Heerlijk al dat glas in je auto, het geeft je een goed overzicht en je kan ervan genieten als je door een mooie omgeving rijdt. Maar het heeft ook nadelen: je privacy in de auto is minimaal en personen met minder goede bedoelingen kunnen meteen zien of jij waardevolle spullen hebt laten liggen. Daarbij wordt het extreem warm in de auto als deze een poosje in de zon staat en is glas nu eenmaal breekbaar. Wel eens nagedacht over de voordelen van autoraamfolie?

1. Privacy

Autoraamfolie heeft een blinderend effect, afhankelijk van de soort die jij besluit aan te schaffen. Dat betekent dat jij wel voldoende zicht hebt vanuit de auto, maar het veel moeilijker is om naar binnen te kijken. Het is uiteraard wel verstandig om voldoende zicht te houden. In Nederland moet autoraamfolie minstens 55% lichtdoorlatend zijn, maar de meeste automobilisten kiezen voor 70 tot 75%. Overigens mag je achterruit wel volledig geblindeerd worden, mits je twee functionerende zijspiegels hebt voor een goed zicht.

2. Temperatuur

Uiteraard ken je dat gevoel als je instapt, nadat de auto een periode in de zomerzon heeft gestaan. Het stuur en de versnellingspook zijn zelfs vaak zo heet dat je die niet eens kan aanraken. Als je autoraamfolie gebruikt is de temperatuur al gauw 10° C lager. Dat maakt echt verschil en het zorgt ervoor dat jij veel meer ontspannen kunt rijden totdat de temperatuur weer op een normaal peil is gebracht.

3. Veiligheid

Voor iemand die een auto wil leegroven, is snelheid van het grootste belang. Daarom wil hij met een snelle blik kunnen zien of de kans op waardevolle spullen groot is. Met autoraamfolie is dat een stuk minder eenvoudig en dat alleen is al vaak aanleiding om een volgende auto te kiezen. Daarbij kent een ervaren rover ook een ander nadeel voor zijn vak. Een ruit die van autoraamfolie is voorzien breekt namelijk minder eenvoudig en het kost ook beduidend meer tijd om de ruit daarna te verwijderen. Voor jou een prettig gevoel.

4. Een exclusief imago

Als jij een auto met geblindeerde ramen ziet, vraag jij je ook vaak meteen af van wie die auto is. Autoraamfolie zorgt voor een stoer en cool imago. Uiteraard doe jij het vooral voor de hierboven genoemde voordelen maar aandacht voor het uiterlijk van je auto mag toch ook best een rol spelen als jij kiest voor een dergelijke optie? Informeer maar eens welke opties er zijn.

5. Het sterretje in de ruit

Hoewel autoraamfolie je ramen sterker maakt kan het een sterretje in de voorruit niet altijd voorkomen. In dat geval is het gewoon verstandig om naar de vakman te gaan en niet te blijven doorrijden, omdat de folie het raam beter bij elkaar houdt. Een sterretje kan soms worden gerepareerd en dat is nu eenmaal goedkoper dan het compleet vervangen.
Autoraamfolie is beslist iets om over na te denken in het kader van preventief en duurzaam onderhoud. Wellicht hoef je hierdoor minder snel je verzekering aan te spreken. Voor de handige doe-het-zelver is het een klus die met enige handigheid mogelijk is, maar je kan het ook aan de professional overlaten.