Verzekeren van je Britse oldtimer

Je mooie Britse oldtimer is je veel waard. Daarom is het verstandig om deze goed te verzekeren. Ook verzekeraars stellen hoge eisen om een oldtimer te kunnen verzekeren. 

Wanneer is je auto een oldtimer?
Verzekeraars moeten allereerst erkennen dat je mooie Britse auto ook echt een Britse oldtimer is. Of je een oldtimer verzekering kunt afsluiten hangt onder andere af van het gewicht, de leeftijd en het merk van je auto. Ook moet je oldtimer goed beveiligd zijn en een bepaalde taxatiewaarde halen. Veel verzekeraars hanteren ook een maximum aantal km die je per jaar mag rijden en je moet lid zijn van de FEHAC. Controleer dus altijd vooraf bij een verzekeraar of je aan de voorwaarden voldoet.

Soorten oldtimerverzekering
Je kunt je oldtimer op verschillende manieren verzekeren. Net als bij een gewone autoverzekering, kun je kiezen uit WA, beperkt casco of een allrisk verzekering. Daarnaast heb je nog aanvullende verzekeringen zoals rechtshulp of schade na een ongeval. Een oldtimerverzekering is veel goedkoper dan een gewone autoverzekering. Je rijdt namelijk niet elke dag in je oldtimer. Doe je dit wel? Dan kun je een semi-oldtimerverzekering afsluiten. Dan mag je je oldtimer dagelijks gebruiken, maar betaal je wel een hogere premie. Gebruik je je oldtimer alleen in een bepaald seizoen, bijvoorbeeld de zomer? Dan zijn er ook mogelijkheden om alleen voor bepaalde maanden een oldtimerverzekering af te sluiten.

Schade aan je oldtimer
Het is vervelend als je schade hebt aan je auto, maar nog extra zuur is het als je schade hebt aan je oldtimer. Een oldtimer verzekering vergoedt namelijk alleen schade op basis van de taxatiewaarde. Om de drie jaar moet de waarde van je oldtimer opnieuw worden vastgesteld door een taxateur. In tegenstelling tot een gewone autoverzekering, bouw je geen schadevrije jaren op. Als je dus schade claimt bij je verzekeraar, zal je premie niet veranderen. 

Toch geen oldtimer?
Is je auto volgens de voorwaarden van de verzekeraars geen oldtimer? Dan moet je een gewone autoverzekering afsluiten. Het loont om voorwaarden en prijzen van verschillende autoverzekeringen te vergelijken.