Artikelen in deze editie

Bij het horen van de naam AC Ace reageren slechts weinigen met een blik van herkenning. Toch is de auto door Amerikaanse invloeden veel bekender dan menigeen eigenlijk weet. De Ace was vóór de Shelby-periode echter ook al een doorslaand succes en van die periode hebben wij even dankbaar mogen proeven.

AC Ace Bristol 1955: Prelude

Elke Jaguar is het resultaat van een unieke doelstelling, die het beste kan worden beschreven met de woorden van William Lyons, de charismatische oprichter van het merk: "Ik wil auto's bouwen die zo veel mogelijk overeenkomen met een levend schepsel." Zijn roofkatten op wielen zijn al bijna tachtig jaar het bewijs dat hij het serieus meende, zo blijkt uit deze Jaguar Special van Great British Cars.

Roofkatten op wielen

De man in de 911 vroeg zich ongetwijfeld verbeten af waar het toch in 's hemelsnaam aan schortte bij zijn krachtpatser, toen deze bij een verkeerslicht op zijn nummer werd gezet door een klassieke Jaguar XK150. Gerrit van Leeuwen had lol als een klein kind. Het deert hem volstrekt niet dat puristen het compressorblok onder de glooiende motorkap als heiligschennis zullen beschouwen.

XJR-compressormotor geeft Jaguar XK150 bizarre stuwkracht

Jaguar-oprichter William Lyons was niet alleen een begenadigd autobouwer; hij wist ook hoe hij de aandacht kon trekken. Dat bewijst deze fraaie SS1 Airline Saloon uit 1934 al als geen ander.

Jaguar SS1 Airline Saloon

Pietro Frua was zeker niet de eerste Italiaanse carrosseriebouwer die een Jaguar onder handen nam. Maar of zijn aanpak van de E-type geslaagd mag worden genoemd, blijft tot op heden sterk de vraag.

E-type Extraordinaire

Met een coupéversie van de XJ probeerde Jaguar vanaf 1973 nieuw terrein te winnen. Het liep op een fiasco uit, maar dat neemt niet weg dat de XJC nog altijd misschien wel de allermooiste variant van Jaguar's bestseller is.

Jaguar XJC: Kind van de jaren zeventig

De nieuwe McLaren 650S mag voor sommigen misschien niet meer dan een nosejob zijn van de MP4-12C, maar daarmee doe je deze sportwagen zwaar tekort. Het is er namelijk eentje om extreem van onder de indruk te raken. We reden ermee en waren impressed.

McLaren 650S: Meer dan een nosejob

Een evenement dat met gemak meer Britse auto's aantrekt dan de gezamenlijke clubdagen in Nederland bij elkaar is Coffee & Cars in Houston. 'Everything is bigger in Texas' en dat geldt dus ook voor dit auto evenement. Het welbekende Coffee & Cars is een gratis maandelijks evenement waar autobezitters en -liefhebbers van alle pluimage samenkomen voor autopraat en een kop koffie. Great British Cars nam een kijkje.

Coffee & Cars Houston, Texas

Rondlopen bij Zweinstein, oog in oog met elf Dobby of in de muur verdwijnen op perron 9 3/4. In Engeland en Schotland zijn veel plekken terug te vinden uit de Harry Potter boeken en films. Niet alleen voor fanatiekelingen, maar ook voor de meer gematigde fans is dit een leuke ervaring!

Op zoek naar sporen van Harry Potter

Marcus Brink kon de naam van zijn onderneming niet beter kiezen. Ooto is een afkorting voor 'out of the ordinary', een woordgrapje dat zijn bedrijf typeert. Niet alleen zijn bedrijf, want Marcus Brink is zelf ook een beetje out of the ordinary. Een pure techneut, die nog creatief en commercieel is ook.

Marcus Brink van Ooto: Out of the ordinary

Het uitgestrekte gebied van besneeuwde naaldbossen en bevroren ijsmeren rondom de Zweedse stad Karlstad was de perfecte omgeving voor de Winter Trial 2014. Twee Nederlandse equipes namen voor het eerst deel aan dit evenement en verbaasden zich over het Zweedse natuurschoon en over de prestaties van hun Mini's uit de jaren zestig.

De Wintertrial in underdogs

Overige edities