Artikelen in deze editie

'Elan: aandrift waarmee men te werk gaat, syn. bezieldheid, vuur, enthousiasme'. Dat deze aanduiding bij uitstek opgaat voor Lotus' roadster uit de jaren zestig, daar twijfelt eigenlijk niemand meer aan. Want de Elan kwam voort uit passie.

Lotus Elan S2

Meer dan een eeuw geleden besloten Charles Rolls en Henry Royce dat ze de beste auto's ter wereld gingen maken. Ze kwamen hun belofte na. Zo'n 110 jaar na dat besluit maakt Rolls-Royce nog steeds de beste auto's ter wereld. Wij reden met de gigantische Phantom Coupé.

Rolls-Royce Phantom Coupé

De Rover 200 BRM is zonder twijfel een van de vreemdste Limited Editions ooit. Maar voor fans van Britse racehistorie is het ook zonder twijfel een van de allerleukste.

Rover 200 BRM

Wie de unieke sfeer van British Leyland dealers uit de late jaren zeventig en vroege jaren tachtig kent, beleeft bij B.M. Misker Classic Cars een aangenaam déjà vu. Alles van de kleine showroom tot de gezellig ouderwetse werkplaats ademt de gemoedelijke sfeer van een familiebedrijf met een lange traditie en rijke historie. In tegenstelling tot British Leyland is de familie Misker echter al vier generaties succesvol en zijn de vooruitzichten zeer bemoedigend.

B.M. Misker Classic Cars: Hofleveranciers

Van de 110 jaar dat het merk auto's bouwt, doet Vauxhall dat al 88 jaar onder de vlag van General Motors. De 14/40 was daarmee de laatste 'echte' Vauxhall. Het was tevens het eerste model voor de middle classes dat volop gebruik maakte van aluminium.

Vauxhall 14/40 Princeton Open Tourer

Een team van vijf medewerkers van VDL Nedcar in Born is in mei gestart met de restauratie van een originele Mini die in 1959 werd geassembleerd bij Molenaar's Automobiel Fabrieken in Amersfoort. Er wachtte het restauratieteam aardig wat werk, maar ze zijn inmiddels een heel eind op weg.

Reborn

Als gelukkige bezitter van een auto van Britse makelij heb je zelfs van hittegolven in de zomer geen last. Van in de tuin zitten verbrand je te hard en binnenshuis wil de warmte er ook niet meer helemaal uit, maar gelukkig is je Great British Car voorzien van airco. Tijd voor een koele rit!

Airconditioning

"Vergis je niet, ik word minister-president van dit land." Vanaf de achterbank van z'n Daimler Eight 4.0 V8 LWB sprak Pim Fortuyn deze legendarische woorden. Elf jaar na dato zocht Great British Cars ín de voormalige auto van de vermoorde politicus diens chauffeur op voor een hereniging. "Pim genoot van zijn Daimler en was er trots op."

Daimler Pim Fortuyn: De auto die alles zag

Lotus, een naam die nauw verbonden is met de autosport, lichtgewicht sportwagens en zijn markante schepper Colin Chapman. Een merk dat een grote schare fans heeft over de hele wereld, die in Nederland verzameld zijn in de Lotus Club Holland. De club is na meer dan 35 jaar nog steeds springlevend.

Individualistenclub

'Platenspeler. Kleine open vrachtauto'. Ziedaar de twee beknopte omschrijvingen die Van Dale aan het begrip 'pick-up' hangt. Prima, maar waarmee hebben we te maken als een pick-up geen platenspeler of kleine open vrachtauto is, maar een Jaguar? Geert Stenger uit Almelo, geestelijk vader van de Jaguar XJ12 pick-up, formuleert al jaren een passend antwoord op die vraag.

Stenger Jaguar Service bouwt Jaguar XJ12 om tot pick-up

Eén van de toonaangevende auto's in het FIA GT3 kampioenschap is de McLaren MP 4-12C GT3. Pas begin juli streek de FIA GT Series neer op Circuit Park Zandvoort en konden we deze auto daar aanschouwen tijdens de RTL GP Masters. Een absoluut hoogtepunt, ook omdat negenvoudig rally wereldkampioen Sébastien Loeb één van de bestuurders was.

McLaren MP 4-12C GT3: GT met formule 1 genen

Overige edities