Artikelen in deze editie

Geen autofabrikant zal het openlijk willen toegeven, maar ze dromen er heimelijk van om een Porsche 911-achtige in het programma te hebben. Op de kop af vijftig jaar vormt het Duitse icoon de benchmark, maar tot nu toe kwam geen model bij de 911 in de buurt. Maar nu komt Jaguar met de F-TYPE een nieuwe open sportauto en kleinkind van de roemruchte E-Type. We heten het Britse alternatief herzlich willkommen!

Jaguar F-Type: Brits alternatief

De eerste echte Ford Transit kwam in oktober 1965 uit. De Mk I rolde in Groot-Brittannië, België, Turkije, Nederland (later) en China van de band. Mooier had de typenaam dus bijna niet kunnen zijn. Vrijwel alle oude Transits zijn inmiddels ter ziele na een arbeidzaam leven maar Ford Dagenham koestert nog een overblijver uit het introductiejaar. We reden ermee.

Ford Transit Mk I

Mist, sneeuwmuren links, ijzingwekkende afgronden rechts. Zonder vangrails. We rijden de laatste etappe van de Tulpenrallye op het Circuit de l'Authion, bovenop de legendarische Col de Turini. De afsluiter van een week lang strak sturen, geconcentreerd navigeren, afzien en plezier hebben. Fred Hak reed mee in een Big Healey.

International Historic Tulpenrallye 2013

Groot-Brittannië kende ontelbaar veel automerken. Daarvan zijn er anno nu nog maar weinig over en dan soms ook nog in niet-Engelse handen. GBC dook in de autohistorie en stuitte op twintig bij het grote publiek minder bekende Britse merknamen. Vaak betreft het kitcars maar zeker niet altijd. Een alfabetisch overzicht van dit rariteitenkabinet.

Rariteiten kabinet

Een klein autootje stuiterde vijftig jaar geleden over de internationale circuits en rallypaden. Het was de Cooper S-uitvoering van Alec Issigonis' Mini, die de wereld van de sportauto voorgoed veranderde.

Mini Cooper S

De nieuwe Range Rover Sport is dikker en lichter, krachtiger en luxer. Of zoals Range Rover het zelf stelt: het is de ultieme premium sport-SUV - de snelste, meest wend- en handelbare, en alertst reagerende Land Rover ooit. Bijkomend voordeel: de modellen krijgen een prijskaartje dat vele duizenden euro's lager ligt dan hun voorgangers. En dat allemaal met dank aan de lagere uitstoot en dus de daaraan gekoppelde belastingen.

Range Rover Sport: De ultieme sport-SUV

Vanaf het moment dat Jan Kok (1959) zijn rijbewijs had, was hij als jonge monteur dagelijks met Engelse auto's in de weer. Hoe raar is het dan dat je op een goed moment je eerste Triumph koopt? Precies, wereldschokkend is dat bepaald niet. Dat Kok het achttien jaar later eens probeerde met een ander merk, is ook vrij begrijpelijk. Vooral als dat merk Porsche is. Inmiddels is Jan Kok verzot op zijn Triumph TR5 en Porsche 911 RS die ogenschijnlijk zijn als water en vuur.

Jan Kok: Best of both worlds

Deze rankgelijnde Rover is een van de laatst overgebleven exemplaren van zijn soort. Hij verbleef jarenlang in Nederland, maar keerde onlangs weer terug naar zijn land van herkomst.

Rover 14/6 Speed Pilot Sports Tourer

Zo'n 2100 bezoekers, 750 auto's, vaak met tent of caravan, kids en hond. Het evenemententerrein Beekse Bergen was 9, 10, 11 en 12 mei ingenomen door de Land Rover Club Holland. Daar vierden de liefhebbers hun 25-jarig bestaan.

25-jarig jubileum Land Rover Club Holland

Een McLaren-logo op je stuur, de blote hemel boven je hoofd en een potente achtcilinder achter je rug; dichter bij het gevoel een Formule 1 coureur te zijn kun je in de dakloze MP4-12C Spider niet komen. De sportwagen met z'n moeilijke naam, met veel hi-tech elektronica aan boord en z'n F1-genen is een supercar pur sang. We reden ermee.

McLaren MP4-12C Spider

De Engelsen zijn gek op de 24 Uren van Le Mans. Jaarlijks steken ze massaal Het Kanaal over om dagenlang te genieten van 'hun' evenement. Dit jaar was het een mijlpaal, de 24 Uren werden voor de negentigste keer verreden. Ieder jaar is het aantal Britse deelnemers ongekend hoog, zijn de Engelse merken ruimschoots vertegenwoordigd en van de bijna 250.000 bezoekers is het aandeel van Britten het hoogst.

24 Uren van Le Mans 2013

Healeys mogen zich al jarenlang in een grote populariteit verheugen. En ook de shooting brake maakt inmiddels zijn rentree. Des te opvallender dat deze GT nog altijd onbemind is.

Jensen GT

We geven het toe. Zelfs als je gewend bent aan het allerbeste dat de autowereld biedt ben je toch even stil als je in de showroom naast de nieuwe Rolls-Royce Wraith staat. Geen coupé toont zo majestueus en voornaam als deze ultra-luxe coupé. En ondanks zijn immense afmetingen toont de coupé lichtvoetig en is het een plaatje om te zien, van welke kant je 'm ook bekijkt.

Rolls-Royce Wraith

Overige edities