Artikelen in deze editie

De connectie met het Britse koningshuis heeft geen enkele rol gespeeld bij de aankoop van deze Scimitar. De eigenaar, tevens auteur van deze reportage, viel vooral voor de kwaliteit van de restauratie. Ondanks zijn kwaliteiten als praktische GT is deze Reliant weinig geliefd. Hij verdient beter.

Reliant Scimitar GTE: Uniek, maar onbenind

Eindelijk! Jaguar komt weer met een echte sportwagen. In september werd aan de vooravond van de Autosalon van Parijs de nieuwe F-Type onthuld, een verre nazaat van de roemruchte E-Type. Smullen geblazen!

Jaguar F-type: Eindelijk

Na de oorlog waren driewielers in Groot-Brittannië populair. Ze kostten weinig, er waren fiscale voordelen en je mocht er met een motorfietsrijbewijs in rijden. Reliant, AC en Bond stapten al snel in de markt van micro cars.

Tien Britse Micro Cars: Klein maar fijn

Als de bekendste autoscout - of car caster, om in Hollywood-sferen te blijven - van Nederland weet Henno van Bergeijk (45) als geen ander welke auto voor welk script het beste geschikt is. Voor films, series en commercials gaat zijn voorkeur verrassend vaak uit naar Engelse auto's, Jaguars om precies te zijn. Een portret van een man met misschien wel het mooiste beroep dat er is.

Henno van Bergeijk: Beroep: car caster

Engeland is een land van contrasten. Lange stranden, hoge kliffen en groene heuvels worden afgewisseld door oude burchten, antiekstadjes en bruisende steden zoals Londen! Ook in het najaar en de winter is Engeland een fijne bestemming voor een korte vakantie. Samen met Buro Scanbrit zette GBC de leukste tips op een rij.

Wintertips in Engeland: Groene heuvels & bruisende steden

Terwijl Sir Henry Segrave al in 1927 de 200 mijl per uur-grens gepasseerd had met een donderende en duizend pk sterke Sunbeam, was anno 1933 een 25 pk motortje, gekoppeld aan bladveren en starre assen, nog voldoende om deze Rover tot

Sportman's Coupe te dopen.

Rover 10 Sportman's Coupe

Een Jaguar XJ met een viercilinder, word je daar gelukkig van? Jaguar denkt van wel. Het vlaggenschip met een 2.0-liter turbo-benzinemotor lijkt misschien stakkerig, maar is het zeker niet. We reden de eerste miles met de nieuwe instapversie van de XJ en probeerden en passent ook de nieuwe 3.0-liter V6 Supercharged. We waren impressed.

Een kleine die steigert

IJsselstein, even na twaalven. Jeroen van der Hek zit achter zijn laptop en surft over de diverse autosites op zoek naar nieuwe automobiele uitdagingen. En of dat nou Duits is of Brits, maakt hem niet veel uit. Als hij er als liefhebber maar blij van wordt. Van der Hek is namelijk een veelvraat.

Veelvraat

Nu TVR uit Blackpool is verdwenen, mag de Chimaera waarschijnlijk het laatste grote succesnoemer van de autobouwer worden genoemd. En dat heeft 'ie misschien wel aan zijn eenvoudige lijnen te danken. Het is hoe dan ook een klassieker in wording.

TVR Chimaera: Tot de laatste snik

De Silver Seraph mag gezien worden als het begin van de redding van Rolls-Royce. Toch was het niet de auto, maar de innige samenwerking met BMW die voor betere tijden zou zorgen. GBC ging per BMW V12 op zoek naar een Silver Seraph en traceert een roerig stuk historie van de kroonjuweel der Britse autofabrikanten.

Rolls-Royce Silver Seraph versus BMW 760i

Vijftig jaar geleden introduceerde Triumph de Spitfire, en inmiddels kunnen we zeggen dat het met kop en schouders de populairste roadster van de autofabrikant uit Canley zou worden. Reden temeer om het model in al zijn varianten onder de aandacht te brengen.

Triumph Spitfire: Sportvliegtuigje

2012 is het jaar waarin de Triumph Spitfire vijftig jaar bestaat. Het is een mijlpaal voor de liefhebbers van de Spitfire en van zijn grotere broer GT6, die zich hebben verenigd in de Triumph Spitfire Club. Ze omarmen hun toegankelijke auto.

Triumph Spitfire: De toegankelijke auto

Alleen in Nederland hebben professionele autorestauratiebedrijven zich verenigd in een vakgroep. Het slimme idee voor dit ensemble van kwalitatief hoogwaardige bedrijven leidde vijftien jaar geleden tot de oprichting van de Dutch Car Restorers Association, waarvan de leden bovendien de vakgroep Autorestauratiebedrijven van FOCWA Specialisten vormen. Nu is er nieuws: de groep bestaat nog. En dat moet iedereen weten.

FOCWA specialisten & Dutch car restorers

Overige edities